Onderhoudsvriendelijk openbaar groen

Een mooi aangeplante laan, een stijlvol aangekleed cultureel centrum, een onderhouden uitnodigend park… zijn zovele betrachtingen van openbare diensten en groenverantwoordelijken om bewoners en bezoekers een aangenaam gevoel te geven.

Dit alles komt niet vanzelf. Het vraagt kennis en inzicht bij ontwerp en aanleg van plantsoen, en ook de nodige zorg bij het voortdurend onderhoud ervan. De gemeente- en stadsdiensten hebben er ervaring mee. Evenals een siertuin vraagt openbaar groen de hand van een kenner.

Beroepshalve hebben wij als boomkwekers ervaring met allerlei sierbomen en –struiken, met plantencombinaties in de groenaanplanting, met de groeibeheersing en met de wijze van onderhoud. We krijgen trouwens meer en meer de vraag naar onderhoudsarme beplanting.

Hiermee willen wij ook correcte informatie bieden over aangepaste aanplanting op de juiste plaats en een methode van onderhoud vooropzetten en een leidraad om uit het enorme assortiment een efficiënte keuze te kunnen maken.

Plaats

Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen openbaar groen in het straatbeeld en openbaar groen voor het aankleden van gebouwen (administratieve centra, monumenten, kazernes, kastelen,...). In dit laatste geval gelden andere regels en is de plantenkeuze groter, daar de groeiomstandigheden zachter zijn dan in het straatbeeld. Verder heb je ook nog parken, speeltuinen, recreatiedomeinen... Hier zullen architecten meestal het ontwerp maken en zal op hun bekwaamheid beroep gedaan worden.

Open ruimten kleiner dan 20m2 kunnen ook anders benaderd worden dan de echt grote plantvakken.

Al dan niet groen blijvend in de winter mag voorwerp uitmaken van een discussie omdat een zwart/wit standpunt hierin volledig uit den boze is. Hierover iets meer uitleg onder de titel: Al dan niet groen.

Een nieuwe kijk op openbare beplanting

  • Milieuvriendelijk: geen gebruik van herbiciden.
  • Prijskaartje: personeel kost geld.
  • Steeds hogere eisen van de bevolking. Netjes!!
  • Het assortiment is volop in beweging. Er zijn echt goede planten die nog niet genoeg zijn doorgedrongen tot de openbare diensten. Ook is differentiatie belangrijk.
  • Er worden allerlei materialen aangeboden van organische of niet-organische aard ter onderdrukking van onkruid. Waar ligt de grens, wat is nu eigenlijk bruikbaar.
Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...