Stofferen van plantvakken

Zoals reeds herhaalde malen gezegd is te voorzien in een goede grondbedekking. Eens deze gekozen begint het spelen met vorm en reliëf.
Groepjes van 3 of 5 heesters bij elkaar verdelen in je plantvak.

- Rozen! Wat geeft gans de zomer kleur en geur?... rozen!  ‘Veel te veel onderhoud’ is ieders reactie. Voor onkruidonderdrukking is dit inderdaad het geval. Geen sinecure om tussen die stekels onkruid te plukken! Wat wel de moeite loont is pleksgewijs groepjes van 3-5 heesterrozen aan te brengen. Ze vragen geen of een minimum aan onderhoud en geven gans de zomer door een bloemenpracht!
Goede soorten zijn: Ballerina, Guirlande d’amour, Ghislaine de Feligonde, Cornelia, Rush,...

Naast heesterrozen zou het gebruik van kleine groepjes bottelrozen boven de onderbeplanting interessant zijn. Vooral naar het aantrekken van vogels die tegen de eerste vorst deze bottels massaal oppeuzelen.

- Bamboe (Phyllostachys): zelfde verhaal als hogergenoemd. Groen blijvend. Zéér decoratief. Geen onderhoud. Plaats bamboe in een bed van Geranium macrorrhizum, Alchemilla mollis,
Gewoon een plaatje!

- Cornus ssp. In de zomer weinig opvallend maar adembenemend mooi in de winter omwille van de kleurrijke takken. Geel, oranje, rood,...volgens de soort.

- Bij gebruik van bladverliezende of bladhoudende heesters die boven de beplanting uittorenen kan je een selectie maken uit een breed gamma van waardevolle heesters.
Bijvoorbeeld de Viburnum ssp.. De dikwijls heerlijk geurende bloemen zijn niet te versmaden. Verschillende Euonymus ssp. tonen wondermooie herfstverkleuringen. Het krentenboompje verblindt ons met zijn kleurenspel in het najaar en kondigt de lente aan door zijn bloemenpracht. De exotisch uitziende Decaisnea fargesii (augurkenstruik) laat de voorbijganger in het najaar stilstaan bij zijn overvloed aan blauw berijpte vruchten. Magnolia, toverhazelaar, hibiscus, kweepeer, mispel, seringen,.... zorgen dat een plantvak zijn definitief karakter krijgt.

Gebouwen, kerken,  parken enz. ... Hier zijn de mogelijkheden nog groter zoals eerder gezegd. Om maar een voorbeeld te geven zouden hier Anemone japonica hybriden niet misstaan.

Ook varens (enkele soorten) zullen zelfs de donkerste plaatsten veranderen in een sfeervolle hoek waar het goed toeven is. Hierbij denken we vooral aan Matteucia, Dryopteris, Blechnum en Polystichum.

Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...