Siergrassen in de openbare ruimte

Het blijft ons een raadsel waarom heel wat waardevolle grassen nog niet beter ingeburgerd zijn. Elk modern marktplein kan hierdoor zoveel aantrekkelijker worden.

De ietwat hogere grassen, Miscanthus, Molinia,.... kunnen perfect als vakbeplanting gebruikt worden. Gekweekt in 4-liter pot plant je er 5 per m om snel dichte pollen te verkrijgen die de bodem volledig bezetten. Gebruik grassen voor het opvullen van ruimten tussen de 10 en 20 m2. Grotere vlakken kunnen best met de andere alternatieven worden aangepakt.

Wintersilhouet

Alle miscanthussen (prachtriet) mogen dan wel laat in het jaar (november en sommige zelfs pas in december) te kennen geven dat het genoeg is geweest voor dat jaar, ze zullen dat niet doen alvorens nog eens melancholisch te verkleuren (alle tinten bruinrood en strokleur). Bovendien is hun statig of sierlijk silhouet in de winter minstens even belangrijk ,bij sommige wereldbefaamde groene specialisten zelfs belangrijker als hun elk jaar weerkerend zomerkleed.

Onderschat op de juiste wijze toegepast, de kracht van deze Miscanthussen niet in het openbaar groen. Hun schoonheid houdt pas op als rond maart het snoeimes of de maaibalk erin gezet wordt (afknippen op hoogte +/- 20 à 40 cm is het enige onderhoud).
Hun waarde zit eveneens in het herhalend toepassen in een bodembedekking van bv. Waldsteinia.
Stipa gigantea is eveneens zo=n juweeltje dat opvalt door het spervuur van kafnaalden die zeer langdurig aanwezig zijn (maanden!).Dit prachtig siergras behoeft geen onderhoud tenzij een beetje fatsoeneren na de winter.

Ook op ruimere afstand geplant waartussen bodembedekkende planten als een beek slingeren, zullen deze spectaculaire siergrassen de omgeving direct een andere aanblik geven. Als bodembedekkers kan je bv. Pachysandra gebruiken, of Hedera helix, Fragaria 'Pink Panda'.

Goede grassoorten zijn:

  • Calamagrotis acutiflora
  • Miscanthus
  • Molinia
  • Stipa gigantea
  • Carex morrowii 'Variegata'


Solitair, als toefen tussen bodembedekking of dicht geplant als een wuivende zee van blad, zijn grassen eigenlijk onmisbaar. Ze geven wel een moderne tint aan een beplanting. Dus de melancholie die bepaalde gebouwen uitstralen mag niet door grassen in het gedrang komen. Gebruik hier misschien iets dat een andere sfeer oproept (dennen,...).

  • Vergeet in het gamma van de grassen de overbekende Pennisetum niet!

Onderhoud:

Alle siergrassen die 's winters afsterven, hebben maar één snoeibeurt nodig rond maart (hoogte 20 tot 40 cm ).Alle bodembedekkende planten een snoeibeurt geven in het vroege voorjaar tot op een hoogte van +/- 10 cm.

Op deze website worden "cookies" gebruikt die op uw computer of toestel worden opgeslagen en die het gebruik van de website vereenvoudigen, vervolledigen en personaliseren. Lees meer...